-
Daha Fazla Gör01 Doğal Kaynak
Cam’ın doğal kaynağı kumdur.
-
Daha Fazla Gör02 Hammadde
Kum, soda, potas, kireç ve renk verici veya ağartıcı maddelerden oluşan karışımın, uygun koşullarda ergitilmesi ve kademeli soğutma yöntemleri kullanılarak şekillendirilmesi ile cam elde edilir.
-
Daha Fazla Gör03 Sanayi
Türk Cam Sanayi Paşabahçe’de üç bin ton kapasiteli, ilk cam tesisinin kurulması ile başlamıştır. Yaklaşık 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayi bu sürede gelişmesini ve büyümesini sürdürmüştür. Ülkemiz cam sanayinin üretim kapasitesi yaklaşık 3,5 milyon tondur.
-
Daha Fazla Gör04 Ürün
Cam üretimi için silis esaslı olan kum, kalker, feldspat, dolomit, soda, sodyum sülfat gibi malzemeler eritmeye uygun hale getirilir ve temizlenir. Camın türüne göre kullanılan malzemelerin miktarı değişir. Bu malzemeler yüksek ısılı fırınlarda eritilir. Sonrasında şekillendirilir ve soğutularak ürün olarak kullanılır. Ülkemiz çeşitli fabrikalar düzcam, cam işleme (inşaat, otomotiv, beyaz eşya, enerji), cam ev eşyası, cam ambalaj, izocam cam yünü, taş yünü, cam elyaf ve otomotiv camları gibi çeşitli cam ürünlerini üreten üretim tesislerine sahiptir. Cam sektörü, ürünleriyle; inşaat, otomotiv, beyaz eşya, gıda, meşrubat, ilaç, kozmetik, turizm, ikram, mobilya, boru, elektrik-elektronik ve enerji gibi birçok sektöre ve evde kullanıma girdi veren temel sanayi alanlarından birisi olup, ülke ekonomisi açısından önem taşımaktadır
Cam ürünler;- Esnemeye karşı dirençlidir,
- Işık geçirgenliğine sahiptir,
- Sıcaklık değişimlerine karşı dirençlidir,
- Kimyasal etkileşime karşı dirençlidir,
- Işığı kırar ya da yansıtır,
- Saydam olması sayesinde içindekini gösterir.
-
Daha Fazla Gör05 Atık
Cam ürünler kullanım ömrünü tamamladıktan sonra cam atık olarak nitelendirilirler. Örneğin cam meşrubat şişeleri, kavanozlar vb. Ancak porselen atıklarını cam olarak değerlendiremeyiz!
-
Daha Fazla Gör06 Çevre ve İnsan Sağlığına Zararları
Cam atıklar kırılabilir ve keskin özellikte olmaları sebebiyle canlılar için yaralayıcı olabilmektedir.
Cam atıklar atıldıktan sonra doğada binlerce yıl boyunca kalırlar. -
Daha Fazla Gör07 Uygulanacak Yöntemler
Cam atıkları diğer atıklardan ayrı olarak kullanım türlerine göre ayrı biriktirmeliyiz. Örneğin düz cam (pencere camı) ile ambalaj camını (cam şişe) aynı yerde biriktirmemeliyiz. Özellikle seramik ve porselen atıklarının cam atık olarak değerlendirilemediğini unutmamalıyız.
-
Daha Fazla Gör08 Teslim Edilecek Yerler
Cam atıklarını konusunda lisanslı tesislere geri dönüşümünün sağlanması amacıyla teslim etmeliyiz.
-
Daha Fazla Gör09 Geri Kazanım
Cam kalite kaybı olmadan sonsuz defa geri dönüştürülebilir bir malzeme olması sebebiyle geri dönüşümü sağlanabilen atıklar arasında çok önemli bir yere sahiptir.
Cam atıkların geri dönüşümü ile bu atıklar hammadde hâline gelir ve üretim sırasında ergitilerek tekrar kullanılır.
Cam atıkların geri kazanımı ile önemli oranlarda enerji tasarrufu sağlanır.