Ahşap Atığın Hikayesi
-
Daha Fazla Gör01 Doğal KaynakAhşap malzemeler, direkt olarak ağaçtan elde edilir.
-
Daha Fazla Gör02 HammaddeAhşap, canlı bir organizma olan ağaçtan elde edilen lifli, heterojen ve anizotrop bir dokuya sahip organik esaslı bir malzemedir.
-
Daha Fazla Gör03 Sanayi
Orman ürünleri sanayii, ormandan elde edilen odun hammaddesini veya ürünlerini mekanik ve/veya kimyasal işlemlerle yapısını değiştirmeden veya değiştirerek mamul veya yarı mamul olarak diğer sanayilere hammadde üreten entegre bir sanayidir.
Dünyadaki birçok devletin toplam yüzölçümünden daha fazla bir orman varlığına sahip olan ülkemizin ormanlık alan bakımından Avrupa ülkelerinden geri kalmadığı görülür. AB ortalaması %24 iken Türkiye’deki orman alanı 20,7 milyon hektarla %26’dır. -
Daha Fazla Gör04 Ürün
Ahşap, kolay işlenebilme özelliğinin yanısıra, üretiminde diğer sektörlere göre daha az enerji gerektiren bir malzemedir. Diğer malzemelerin aksine, ahşap ürünleri üretiminde gerekli olan enerjinin çoğu yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmektedir. Enerjinin çoğu, üretim işleminin yan ürünlerinden elde edilir, örneğin ağaç kabuğu.
Ahşap; mobilyacılıktan marangozluğa ve hatta kısmen inşaata kadar birçok sektörde kullanılan, barınmadan dekorasyona kadar insanlığa pek çok faydası olan bir materyaldir. -
Daha Fazla Gör05 Atık
Hurda ahşap, genel anlamıyla kullanım ömrünü yitirmiş veya kullanılamayacak duruma gelmiş, veyahut üretim sırasında çıkan artık, fire, ihtiyaç fazlası ahşaplar anlamına gelmektedir.
Hurda ahşaplara örnekler;- Kırık paletler
- Sunta, Mdf, Kontrplak, Tahta
- OSB, Plywood, Kereste
-
Daha Fazla Gör06 Çevre ve İnsan Sağlığına Zararları
Geri dönüşüme kazandırılmadığı takdirde;
- Çevre kirliliğine yol açılır,
- Kullanıma yeniden kazandırılabilir atığı yok ederiz bu da ağaç kesimine yol açar,
- Milli kaynaklarımızı tüketiriz,
- Doğaya ve yeşil dünyaya zarar vermiş oluruz,
- Yakıldığı takdirde çevre kirliliğinin önüne geçemeyiz.
-
Daha Fazla Gör07 Uygulanacak Yöntemler
Ahşap malzemeler, kullanım sonrasında diğer atıklardan ayrı biriktirilmelidir.
Atık olarak değerlendirilecek kısımlar ile yeniden kullanılabilir durumda olan ürünler ayrı olarak biriktirilir. Toplama esnasında diğer atıklarla karıştırılmaz. -
Daha Fazla Gör08 Teslim Edilecek YerlerAhşap atıklarını konusunda lisanslı tesislere geri dönüşümünün sağlanması amacıyla teslim etmeliyiz.
-
Daha Fazla Gör09 Geri Kazanım
Ahşap atık geri dönüşüm tesislerinde işlenerek ve geri kazanımı sağlanarak tekrar ahşap eşya üretiminde kullanılır ve kaynakların israf olmaması sağlanır.
En önemli unsur; geri dönüştürülmek istenen ahşabın herhangi bir kimyasalla veya yapısının bozulmasına sebep olacak herhangi bir maddeyle karışmamış olmasıdır. Aksi durum ekonomik açıdan kayba sebep olmasının yanında sağlığa bile zararlı olabilir.
Bir diğer husus da söz konusu ahşap atığının ikincil kullanıma uygun olmasıdır. Kullanıldığı yapıda görevini yerine getiremeyecek, tozlaşmış, yapısı bozulmuş, vs. malzemenin kullanılması maddiyat ve kalite açısından yarardan çok zarar getirecektir.
Geri dönüşüm tesisine gelen ahşapların arasında bulunan irili ufaklı yabancı maddelerin ayrıştırılması için atıklar sensörlü makineden geçirilir. Böylece geri dönüşüme katılması olabildiğince saf materyal elde edilir.