-
Daha Fazla Gör01 Doğal Kaynağı
Bitkisel yağın doğal kaynağı adından da anlaşılacağı üzere bitkilerdir.
-
Daha Fazla Gör02 Hammaddesi
Bitkisel yağların hammaddesi, zeytin, ayçiçeği, mısır, pamuk, soya, kanola, aspir v.b yağlı bitki tohumlarıdır.
-
Daha Fazla Gör03 Kullanım Alanları
Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Son yıllarda fast- food olarak adlandırılan hazır gıda türü gıdaların tüketimine olan talep bitkisel atık yağlardan olan kullanılmış kızartmalık yağ miktarında ciddi artışlara neden olmuştur.
-
Daha Fazla Gör04 Kullanılmış Kızartmalık Yağ
Kızartma sırasında yağda oluşan fiziksel değişimler sonucu; viskozite artar renk koyulaşır köpürme olur dumanlanma noktası azalır. Yüksek sıcaklık altında okside olmuş, tekrar kullanımı sağlık açısından uygun olmayan kızartma yağlardır.
-
Daha Fazla Gör05 Çevre ve İnsan Sağlığına Zararları
Kullanılmış bitkisel atık yağlar kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların lavoboya dökülmesi halinde lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olur. Bir litre bitkisel atık yağ yaklaşık olarak bir milyon litre içme suyunu kirletmektedir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır. Ayrıca atık sulara karışan bitkisel atık yağlar eriştikleri deniz ve nehirlerde suyun su yüzeyini kaplayarak hava almasını engelleyerek balık ölümlerine ve balıkların tadının bozulmasına neden olur.
Lavaboya döküldüğünde zararları;- Kanalizasyon sistemini tıkayarak, işletme maliyetlerini arttırır.
- Atıksu Arıtma Tesisinin yükünü arttırır ve arıtma verimini olumsuz etkiler.
- Değerlendirilebilir atığı yok etmiş oluruz.
Toprağa döküldüğünde zararları;
- Toprağı kirleterek toprağın yapısını olumsuz etkiler
- Bünyesinde suda çözünebilen kirleticiler yağışlar vasıtasıyla yeraltı suyuna taşınarak yeraltı suyu kirlenmesine sebep olur.
- Değerlendirilebilir atığı yok etmiş oluruz.
Su kaynağına döküldüğünde zararları;
- Su kaynağını kirleterek suda yaşayan canlı yaşamını olumsuz etkiler.
- Su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler ve suda yaşayan canlıların yaşamını olumsuz etkiler.
- Değerlendirilebilir atığı yok etmiş oluruz.
- Bir litre atık yağ bir milyon litre suyu kirletir
Yakılması durumunda zararları;
- Hava kirliliğine sebep olarak canlı yaşamını olumsuz etkilemektedir.
- Değerlendirilebilir atığı yok etmiş oluruz.
Sabun yapılması durumunda zararları;
- Cilt kanserine sebep olur.
-
Daha Fazla Gör06 Uygulanacak Yöntemler
Kullanılmış kızartmalık yağların biriktirilmesi için mümkünse toplama bidonları bu mümkün değilse kendi ambalajında biriktirilmesi,
Hizmet alınan belediye ile kullanılmış kızartmalık yağlarınızın toplanması konusunda iletişime geçilmesi, -
Daha Fazla Gör07 Teslim Edilecek Yerler
Kullanılmış kızartmalık yağların da yer aldığı bitkisel atık yağların canlı sağlığına ve çevreye olabilecek olumsuzluklarını gidermek amacıyla Bakanlığımızca Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hazırlanmış ve 06.06.2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik gereği olarak atık yağların kaynağında (mutfak, vb.) ayrı olarak toplanması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca lisanslandırılmış geri kazanım tesislerine veya izinli toplayıcılara verilmesi gerekmektedir.
Lokanta, yemek fabrikaları, otel, motel, yemekhaneler, turistik tesisler ve tatil köyleri ile diğer benzeri tesislerden kaynaklanan yağların toplanması için çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya toplayıcılarla yıllık sözleşme yapılması, evlerdeki kullanılmış kızartmalık yağların ise ilgili belediye başkanlığı tarafından kurulan toplama sistemine verilmesi gerekmektedir. -
Daha Fazla Gör08 Geri Kazanım
06.06.2015 tarihli ve 29378 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri gereğince bitkisel atık yağlar ilgili teknik düzenlemelere uygun olarak sadece biyodizel ve biyogaz üretiminde kullanılabilmektedir. Biyodizel EPDK tarafından belirlenen sınırlar çerçevesinde dizel türü akaryakıtlara ilave edilerek kullanılmaktadır.