Emine Erdoğan, Sıfır Atık Mavi Projesi Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Denizler çöple doldurmak için değil, bakıp ilham bulmak içindir. Üç tarafı denizlerle çevrili ve akarsu yatakları açısından son derece zengin olan ülkemizin havasını, suyunu, toprağını temiz tutmak, istisnasız herkesin vatani görevidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, deniz temizliği ve su varlıklarının korunması kapsamında, Türkiye genelinde başlatılan Sıfır Atık Mavi Projesi Tanıtım Toplantısı’nda katıldı. Ziya Kalkavan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen programda katılımcılara hitap eden Emine Erdoğan, deniz kirliliğinin önlenmesinin “sıfır atık projesi”nin önemli ayaklarından biri olduğunu kaydetti.

Bugün yaşanılan çağa “bilgi çağı” ya da “teknoloji çağı” denildiğini ancak aslında yaşananın “plastik çağı” olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, dünyada bir yılda üretilen plastik miktarının 300 milyon tonu bulduğuna ve bu rakamın her geçen gün arttığına dikkati çekti.

“TÜKETİM KÜLTÜRÜ, ETRAFINDAKİ HER ŞEYİ ÖLDÜREN BİR YAŞAM BİÇİMİDİR”

Dünyadaki toplam plastik miktarının da 5 milyar tona ulaştığının tahmin edildiğini aktaran Emine Erdoğan, “Araştırmacılar, bu atıkların dünyayı sarmaya yetecek miktarda olduğunu söylüyor. Yani plastiklerle çepeçevre kuşatılmış durumdayız. İnanıyorum ki, bu yüzyılın en hüzünlü fotoğraflarından biri, plastiklere dolandığı için ölen deniz kaplumbağalarının ve diğer canlıların trajedisidir. Bu sahne belgesel kanallarında gördüğümüz alelade bir durum değil. Tüketim kültürünün, etrafındaki her şeyi tüketen ve öldüren bir yaşam biçimi olduğunun ispatı” ifadesini kullandı.

Denizdeki atıkların sadece denizleri kirletmediğini, plastikleri yiyecek zannederek yutan balıklarla bu kirliliğin insan sağlığını da tehdit ettiğini belirten Emine Erdoğan, “Deniz mahsulü yediğimizi sanırken mikro plastiklerle besleniyoruz. Her yıl yaklaşık 8 milyon ton çöp denizlere ve okyanuslara karışıyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Bir dakikada bir çöp kamyonunun denize boşaltılması demek. İşte durum bu kadar vahim” dedi.

“AŞIRI VE BİLİNÇSİZ TÜKETİM DENİZLERİ KİRLETİYOR”

Deniz çöplerinin yüzde 80’inin karasal kökenli olduğunu, aşırı tüketim ve bilinçsiz tüketimin denizleri kirlettiğini anlatan Emine Erdoğan, çöpleri ayrıştırmak kadar çöpün oluşmasını engelleyecek davranış biçimlerinin eğitimle aşılanmasının önemine işaret etti.

“Bununla beraber her kolaylığın iyilik olmadığını, mesela tek kullanımlık plastik araç gereçlerin hayatı kolaylaştırmaktan ziyade yok ettiğini gür sesle anlatmalıyız” diyen Emine Erdoğan, çocukları ve gençlerin artık bu bilinçle yetiştiğine inandığını, tüm sivil toplum kuruluşları, özel sektörü ve kamu kurumlarını da bu konudaki bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunmaya davet etti.

“İNSAN DOĞAYA SADECE BİYOLOJİK DEVAMLILIĞI İÇİN MUHTAÇ DEĞİLDİR”

Emine Erdoğan, “sıfır atık mavi” etiketiyle konunun İstanbul’da konuşuluyor olmasının da ayrı bir önemi bulunduğuna vurgu yaparak, İstanbul Boğazı’nın temizliğinin üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalarla, sadece 2018 yılında deniz yüzeyinden 4 bin 613 metreküp, kıyılardan 19 bin 488 metreküp, plajlardan 15 bin 432 metreküp katı atık toplandığını açıklayan Emine Erdoğan, şöyle devam etti: “Ayrıca kıyı ve plajlardan 2 milyon 669 bin 751 kilo yosun temizlendi. Haliç ve dere ağızları 79 bin 766 metreküp çamurdan temizlendi. Yıllar öncesinin durumunu hatırlatmaya sanırım gerek yok. Temizlik çalışmalarının yanı sıra gerek deniz uçakları, gerek insansız hava araçları, gerek güvenlik kameralarıyla sıkı denetimlerini sürdürerek gemilerin deniz kirliliğine sebep olmaları da engellendi. 6 bin 245 öğrencinin katıldığı eğitim seminerleri düzenlendi. Onlara temizlemekten önce kirletmemenin ne kadar kolay olduğu anlatıldı. Biz, Orhan Veli’nin gözlerini kapatıp İstanbul’u dinlediğinde işittiklerini, bizden sonraki nesillerin de işitip duyumsayabilecekleri bir İstanbul’u miras bırakmak için çalışıyoruz. Bu noktada gayretlerinden ötürü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerimi sunuyorum.”

Emine Erdoğan, “Unutmayalım ki denizde hayat var. Aynı karada ve havada olduğu gibi. İnsan doğaya sadece biyolojik devamlılığı için değil, insan olma ve insan kalma yolunda mesafe kat edebilmek için de muhtaçtır” diye konuştu.

İnsanın ruhsal rehabilitasyonu ve iç dünyasındaki huzurun, doğanın sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, “Denizler çöple doldurmak için değil, bakıp ilham bulmak içindir. Üç tarafı denizlerle çevrili ve akarsu yatakları açısından son derece zengin olan ülkemizin havasını, suyunu, toprağını temiz tutmak, istisnasız herkesin vatani görevidir” değerlendirmesinde bulundu.

“DÜNYA, TÜM GÜZELLİKLERİ VE KAYNAKLARIYLA TOPLUMLARIN ORTAK MİRASIDIR”

Tatil sezonunun başladığını ifade ederek, sahil kenarlarına gidecek vatandaşlara seslenen Emine Erdoğan, sahillerin ve plajların temizliğine özen gösterilmesini istedi.

Deniz Temiz Derneği-TURMEPA’ya kampanyaya desteklerinden dolayı teşekkür eden ve derneğin başkanı Şadan Kaptanoğlu’nun dünya armatörlerinin ilk kadın başkanı olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Emine Erdoğan, Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi BIMCO’nun başına çevreci bir Türk kadınının gelmesinin herkes için bir gurur olduğunu söyledi.

Emine Erdoğan, dünyanın tüm güzellikleri ve kaynaklarıyla toplumların ortak mirası olduğunu belirterek, “O nedenle tüm bu değerleri korunmuş olarak gelecek nesillere ulaştırmak evrensel bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu yerine getirebileceğimize inanabiliyorsak, çevre krizini aşma yolunda sağlam adımlar atıyoruz demektir” dedi.

Emine Erdoğan, konuşmasını “Umuyorum doğaya verdiğimiz mavi söze ilelebet sadık kalırız” sözleriyle tamamladı.

Kaynak : https://www.tccb.gov.tr/hanimefendi/haberler/

10.06.2019