Ülke çapında sürdürülen Sıfır Atık Mavi Eğitimleriyle 30.145 kişiye ulaşıldı.

TURMEPA SIFIR ATIK MAVİ SEFERBERLİĞİNİ EĞİTİMLERLE YAYGINLAŞTIRIYOR

Ülke çapında sürdürülen Sıfır Atık Mavi Eğitimleriyle 30.145 kişiye ulaşıldı.

TURMEPA İSTANBULLU ÇOCUKLARI 11. KEZ DENİZLE BULUŞTURDU

TURMEPA 23 Nisan etkinliği, 11. yılında Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirildi. Ekinlikte, yaklaşık 300 çocuğa Sıfır Atık eğitimleri verilirken aynı zamanda çocuklar İstanbul Boğazı’nı tanıma ve deniz sevgisini tatma fırsatı buldu.

 

HARRANLI ÇOCUKLARI WISTA TÜRKİYE İŞ BİRLİĞİYLE DENİZLE TANIŞTIRDIK

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftası dolayısıyla Wista Türkiye organizasyonuyla Harran’ın köy okullarından İstanbul’a gelen çocuklar, denizle tanışarak TURMEPA’nın Sıfır Atık eğitimleri ve oyunlar eşliğinde Boğaz’da unutulmaz bir gün geçirdi.

 

SIFIR ATIK MAVİ DÖNÜŞÜMÜ TÜM KIYILARA YAYILIYOR

* Onlarca kurum, okul, oda ve yüzlerce özel sektör çalışanıyla Sıfır Atık Mavi’yi buluşturduk. Ülke genelinde gerçekleştirilen «Sıfır Atık Mavi» etkinlikleri kapsamında çocuk, genç ve yetişkin 3.712 kişiyle 8.499 kg katı atığın denizlerimize karışmasını önledik. Kişiler ve kurumların topladıkları atıklar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sıfır Atık Mavi web sitesine aktarıldı.

* Sıfır Atık Mavi web sitesinde Eylül sonu itibariyle 760 kurumsal / bireysel Sıfır Atık Mavi Sözü verildi. 

 

SIFIR ATIK MAVİ KIYI TEMİZLEME ETKİNLİKLERİNDE 3712 GÖNÜLLÜYLE,

 8 BİN 500 KG ATIK TOPLANDI

ÖRNEK KIYI TEMİZLEME PROJESİ

TURMEPA 9 il, 11 kıyıda 435 Aras Kargo çalışanı ile 3.000 kg’dan fazla atığı ayrıştırıp kıyılardan uzaklaştırdı.  Aras Kargo 3 yıldır sürdürdüğü bu çalışma ile Uluslararası Sosyal Sorumluluk Mükemmellik Ödülü’nün sahibi oldu.

CLEAN UP THE MED – AKDENİZ’İ TEMİZ TUTALIM

“Akdeniz’i Temiz Tutalım” (Clean Up The Med) kampanyası çerçevesinde Türkiye dahil tüm Akdeniz ülkelerindeki çevre odaklı sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, kıyılar eş zamanlı olarak temizlendi. Akdeniz’deki deniz kirliliğini gündeme taşıyarak, kirliliğe neden olan faktörlere dikkat çekmeyi amaçlayan projenin Türkiye ayağını üstlenen TURMEPA, 25-26-27 Mayıs tarihlerinde Türkiye’nin farklı kıyılarında temizlik etkinlikleri gerçekleştirdi. Antalya, İzmir ve Muğla’da gerçekleştirilen etkinliklerde 537 kilogram atık toplandı.

 

KABOTAJ BAYRAMI’NDA BOĞAZ’IN ÖRTÜSÜNÜ KALDIRDIK

TURMEPA, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın düzenlediği Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 93. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl da 1 Temmuz’da Boğaz’daki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla İstanbul Beşiktaş İskelesi’nde dip temizliği etkinliği gerçekleştirdi. Beşiktaş Belediyesi’nin destekleriyle gerçekleşen etkinlikte, Aktif Balıkadamlar Kulübü Spor Derneği’ne bağlı gönüllü dalgıçlar tarafından deniz dibinden çok sayıda atık çıkartıldı. Etkinlik basından yoğun ilgi gördü.

ICC (INTERNATIONAL COASTAL CLEAN UP) – ULUSLARALARI KIYI TEMİZLİĞİ

21 Eylül’de Uluslararası Kıyı Temizliği (International Coastal Cleanup-ICC) kampanyası kapsamında Türkiye dahil 100’den fazla ülkede yüzbinlerce gönüllü eşzamanlı olarak kıyılara akın etti. Kampanya kapsamında üç denizimizin kıyılarını temizlemek için kolları sıvayan TURMEPA, İstanbul, İzmir, Samsun, Antalya, Kuşadası, Bodrum ve Fethiye’de gerçekleştirilen etkinliklerde 1.267gönüllü, 2.462 kg atık topladı. Onlarca özel sektör temsilcisi, kurum, kulüp ve derneğin destek verdiği etkinlikle deniz kirliliğine dikkat çekilerek, Sıfır Atık Mavi konusunda bilinç kazandırılması sağlandı. Her yıl Eylül ayının üçüncü Cumartesi günü gerçekleştirilen ICC, Türkiye’de 2002 yılından bu yana TURMEPA koordinatörlüğünde yürütülüyor.

KOYLARIMIZ DA «SIFIR ATIK MAVİ» KORUMASINDA

TURMEPA’nın Güney ve Ege koylarındaki simgesi haline gelen sıvı atık toplama tekneleri 2019 yaz sezonunda yoğun faaliyetlerini sürdürdü. 6 tekneden oluşan TURMEPA Filosu, 2.969 yat, tur teknesi ve motoryat gibi çok sayıda deniz aracından 1 milyon 535 bin 822 litre gri ve siyah suyun denizlerimize karışmasını önleyerek yaklaşık 12 milyon litre deniz suyunun temiz kalmasını sağladı.

*Marmaris’te İMEAK Deniz Ticaret Odası bünyesinde faaliyet gösteren atık toplama tekneleri 7 bin torba, Bodrum Deniz Ticaret Odası bünyesinde çalışmalarını sürdüren tekne ise 3 bin 500 torba katı atık toplayarak Sıfır Atık Mavi’ye destek verdi.

Kaynak : DenizTemiz Derneği/TURMEPA

10.10.2019