BAKAN KURUM "ORTAK EVİMİZ DÜNYA İÇİN SIFIR ATIK" PROGRAMINA KATILDI.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık hareketiyle bugüne kadar 30 milyon tondan fazla atığın geri dönüştürüldüğünü, 347 milyon ağacın yok olmaktan kurtarıldığını belirterek, "Hükümetler arası iklim diplomasisinde Sıfır Atık, bütün devletlerin ve milletlerin geleceğini teminat altına alan bir hareket olarak, bugün gösterdiğimiz bu birliktelikle beraber, tarihin sayfalarına altın harflerle geçecektir." dedi.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde büyükelçiler ve eşleri için düzenlenen "Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık" temalı programda konuştu.

Dünyanın iklim değişikliği kaynaklı büyük tehdit ve krizlerle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Bakan Kurum, Avrupa Birliği İklim Değişimi Servisi'nin 2022'de sera gazı salınımının insanlık tarihinin en büyük artışını yaşadığını açıkladığına işaret etti.

Geçen yılın bugüne kadar dünyada ölçülen en sıcak 5'inci, Avrupa'da ise en sıcak 2'nci yıl olduğunu belirten Kurum, iklim krizi nedeniyle Tunus, Pakistan, Japonya, Senegal, Fransa gibi ülkelerde yaşanan çevre sorunlarına dikkati çekti.

"347 milyon ağacımızı yok olmaktan kurtarmıştır."

Bakan Kurum, Türkiye'de de iklim krizi sebebiyle Antalya ve Muğla'da yangınlar; Kastamonu, Sinop ve Bartın'da seller yaşandığını anımsatarak, iklim krizlerine ancak el birliğiyle engel olunabileceğini vurguladı.

Emine Erdoğan'ın öncüsü olduğu Sıfır Atık hareketinin dünyaya yeni bir soluk getirdiğini, bambaşka bir çağrıda bulunduğunu anlatan Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yolculuğuna 2017'de başlayan Sıfır Atık hareketimiz 5 yaşına ulaşmış; bugüne kadar 30 milyon tonu aşkın atığın geri dönüşümüne vesile olmuş, 347 milyon ağacımızı yok olmaktan kurtarmıştır. Bugün Sıfır Atık hareketi, ulusaldan küresele uzanan bir çevre seferberliği ve her ülkenin katkı vermek istediği bir 'diplomatik cazibe alanı' haline gelmiştir."

"Sıfır Atık, tarihin sayfalarına altın harflerle geçecektir."

Sıfır Atık hareketinin dünyada ödüller kazandığını, 30 Mart'ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak kabul edildiğini aktaran Kurum, "Sıfır Atık, iklim krizine karşı gelecek nesilleri muhafaza etmeye, insanlığın sorumluluğunu omuzlarına alarak devam etmektedir. Ve tüm insanlığı bu yürüyüşe davet etmektedir. İnanıyorum ki; hükümetler arası iklim diplomasisinde Sıfır Atık, bütün devletlerin ve milletlerin geleceğini teminat altına alan bir hareket olarak, işte bugün gösterdiğimiz bu birliktelikle beraber, tarihin sayfalarına altın harflerle geçecektir." diye konuştu.

Bakan Kurum, "Türkiye, 5 bin yılı aşkın devlet tecrübesiyle, kıtaları aşan tarihsel birikimiyle, mirasına en iyi şekilde sahip çıktığı Anadolu'daki varlığı ve bir asrı deviren Cumhuriyet tecrübesiyle; dünyaya yeşil dönüşümde, net sıfır emisyon hedefinde, rol model olmaya hazırdır." ifadesini kullandı.