Türkiye Çevre Haftası’nda 2023 yılının teması “Temiz Deniz, Temiz Dünya” oldu.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü de kapsayan ve bu sene 5-9 Haziran tarihlerinde kutlanan Çevre Haftası boyunca denizlerdeki kirliliğe, kıyı alanlarının korunmasına vurgu yapıldı.

Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler tarafından bu yılki 5 Haziran Dünya Çevre Günü teması Plastik Kirliliğine Çözüm “#PlastikKirliliğiyleMücadeleEt (#BeatPlasticPollution)” olarak belirlendi ve Çevre Haftası’nın ilk gününe denk gelen 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde dikkatler plastik kirliliğiyle mücadeleye çekildi.

5 Haziran'da başlayan Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri çerçevesinde 81 ilde, 7'den 70'e herkese deniz kirliliğinin önüne geçilmesi ve kıyı alanlarının korunmasının önemi anlatıldı.

Bakanlığımız tarafından 81 ile gönderilen genelgeye kapsamında, 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası'nda 81 ilde, denizler ve doğal çevrenin korunması, denizler ve iklim değişikliği ilişkisinin işlenmesi, denizlerin kıyı alanları ve karalarla olan bağlantısının çevresel boyutuyla ele alınması ve kirlenmeden korunması hususları vurgulandı.

Depremzedeler anısına saygı çelengi bırakıldı.

5 Haziran'da denize kıyısı olan illerde denize, denize kıyısı olmayan illerde ise uygun su yüzeylerine şehir idarecileri başta olmak üzere tüm vatandaşların katılımıyla 6 Şubat 2023 depreminden etkilenen tüm vatandaşlar anısına saygı çelengi bırakılarak Çevre Haftası etkinlikleri başlatıldı.

Türkiye Çevre Haftası kapsamındaki etkinlikler suyla etkileşimi olan deniz, göl ve akarsu kıyısı gibi alanlarda gerçekleştirildi. Temiz Deniz ve Temiz Dünya teması ile yüzme, senkronize yüzme, kano ve kürek takımı yarışmaları, dalış gibi su sporları etkinlikleri düzenlendi.

Dalgıçlar tarafından denizlerdeki atıklar çıkarıldı ve bu atıklar çevre kirliliğine dikkat çekmek, kirlenmeyi önleyecek çözüm yolları aramak ve yaşam alanlarının korunması için farkındalık yaratmak amacıyla vatandaşlara sergilendi.

Emine ERDOĞAN, Dünya Çevre Gününü kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajda Sıfır Atık vurgusu yapan Emine Erdoğan, "Yürekten inanıyorum ki, tabiat sevgisiyle değişen her yaşam, çözümün hayati bir parçası olacak." ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan'ın Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla yayınladığı mesaj şu şekilde:

"Su, toprak, hava ve tüm canlıların insanlığa anlatmak istediği tek bir şey var: Doğayı tüketme, yok etme, yaşat!

Her şeyden önce yaşamak için, yaşatmaya muhtacız. Şifa kaynağımız tabiatla dengeli, ölçülü ve ahenk içindeki bir ilişkiyi yeniden tesis etmeliyiz.

Durduğumuz noktada, #SıfırAtık ve Sıfır Atık Mavi hareketleriyle başlayan dönüşümü yaygınlaştırarak, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma imkânına halen sahibiz.

Yeter ki, hiçbir ülkeyi, hiçbir insanı teğet geçmeyecek iklim değişikliğini tersine çevirebilecek son kuşak olmanın bilinciyle hareket edelim.

Yürekten inanıyorum ki, tabiat sevgisiyle değişen her yaşam, çözümün hayati bir parçası olacak.

Bu vesileyle, 5 Haziran #DünyaÇevreGünü’nü ve bu sene ikincisini kutladığımız #ÇevreHaftası’nı tebrik ediyorum."

Bakan Mehmet ÖZHASEKİ, Dünya Çevre Gününü kutladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayınladı. Bakan Özhaseki'nin Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayınladığı mesaj şu şekilde:

"Bugün dünya maalesef iklim değişikliğinin ağır etkileriyle karşı karşıya. Bütün insanlık olarak buna dur dememiz gerekiyor.

Biz; Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin öncülüğünde küresel bir çevre hareketine dönüşen Sıfır Atık’ı bir yaşam tarzı haline getirmeyi, millet bahçelerimizle şehirlerimizde yeşil alanlarımızı artırmayı, doğal alanlarımızı ve su kaynaklarımızı korumayı asli bir vazife olarak görüyoruz.

Gayemiz; Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koydukları 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefine ulaşmaktır. Bu hedefe 85 milyon hep birlikte ulaşacağız.

Daha yeşil ve daha temiz bir dünya temennisiyle Dünya Çevre Günü’nü kutluyorum."

Adıyaman’da “9 Milyon Fidan Toprakla Buluşuyor” etkinliği düzenlendi.

Türkiye Çevre Haftası kapsamında düzenlenen “9 Milyon Fidan Toprakla Buluşuyor” etkinliğinde 9 şehirde yapımı tamamlanan millet bahçelerinin eş zamanlı toplu açılış töreni düzenlendi. Adıyaman’da bir dizi program ve incelemelerde bulunan Bakan Mehmet Özhaseki törene katıldı. Bakan Özhaseki, Türkiye’ye nefes aldıran millet bahçelerinin sayısının gün geçtikçe arttırılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, programa video konferans sistemiyle canlı bağlantı ile katıldı.

12.06.2023